In-company trajecten

We werken ook met programma’s op maat. Dat kan zijn voor (management)teams die gezond door de norming & storming fase van teamontwikkeling willen gaan. Soms hebben we een rol in organisatiebrede cultuurveranderingstrajecten, bijvoorbeeld rond zelfbewust én klantvriendelijk werken. Daarnaast worden we gevraagd om in conflictsituaties een bemiddelende en probleemoplossende rol te vervullen.

Hieronder een beschrijving van een van onze trajecten.

Een positieve impuls aan de teamontwikkeling door het negatieve boven tafel te brengen

‘Help ons, als directieteam, aan de orde te stellen wat we geneigd zijn te ontwijken maar wel betekenisvol is voor ons en onze teamontwikkeling.’ Aldus het nieuwe College van Bestuur van een groot ROC (>10.000 leerlingen, >1000 docenten).

 

Mond met rits-9511825Small

 

In een 1-op-1 interviewronde met alle 7 directieleden bleken de teamleden zonder uitzondering te vinden dat de onderlinge scherpte onder de maat was. De onderlinge dynamiek werkt gekenmerkt door conflictvermijding en defensief gedrag. Gevolg: veel JA zeggen, en NEE doen. Waardoor het onderlinge vertrouwen broos was. Het scherp constateren hiervan, in een 1-op-1 gesprek met een externe begeleider, ging overigens prima, door alle teamleden. Maar eenmaal bijeen, bleek dit nauwelijks bespreekbaar.

Onze interventie: een zorgvuldig voorbereide heidag die startte met een zeer confronterende manier van terugrapporteren van de interviewresultaten. Direct, eerlijk, anoniem, maar: niet te vermijden, en nogal ‘in your face’. Het eerste half uur kon je een speld horen vallen – maar daarna kwam het gesprek, sterk gestructureerd door ons, op gang. Meest opvallend: de gezamenlijke verbazing ‘dat we het allemaal eens zijn dat vertrouwen en scherpte ontbreekt… en dat dit nu pas op tafel komt!’

In de loop van de dag kon allerlei oud zeer, onuitgesproken verwachtingen en verwijten naar elkaar gezegd en gehoord worden. Tot een ieders opluchting. Het bleek een doorbraak te zijn naar meer intimiteit, meer groepsgevoel en een nieuwe cultuur waarin leiderschap allereerst betekent: breng ‘gewoon’ in wat je echt vindt. Gebruikte methoden en technieken: Management Drives, geweldloze communicatie, radicaal subjectiveren en feedback-regels.