De omkeringsoefening: voor al uw negatieve MOOI BOOS-associaties

 

Onlangs werkte ik met iemand die zich bewust was geworden van haar eenzijdig negatieve associaties met alles rond ‘boosheid’. Ik nodigde haar uit om daar een omkeringsoefening mee te doen, en dat deed ze. Met het volgende resultaat.

Stap 1 was: spui eens even flink wat van die negatieve associaties, houd je niet in. Dit was de oogst:

Agressie, Haantje-de-voorste, Jezelf heel belangrijk vinden, Briesen/intimideren, Rücksichtslos, Geen rekening houden met anderen, In het centrum staan, GROOT!, Neemt teveel ruimte in, Krijg er geen vat op, grillig, onbetrouwbaar.

Stap 2 was: als je nu eens aanneemt dat alle negatieve zaken een overdrijving (‘teveel van het goede’) zijn van iets wat in de kern een positieve zaak is… wat zou dan bij deze voorbeelden de positieve zaak zijn? Zoals verwacht lukte het haar niet om voor alle negatieve associaties een bijbehorende positieve kernkwaliteit te vinden. Dat was nu juist haar blinde vlek. Maar zodra ik een klein beetje hielp, kwam direct de herkenning. “Ohja, natuurlijk!”. Dit was de oogst:

NEGATIEF   is een teveel van POSITIEF
Agressie Kracht
Haantje-de-voorste Jezelf laten zien, je plek innemen
Jezelf heel belangrijk vinden Zelfbewustzijn
Briesen/intimideren Van je hart geen moordkuil maken
Rücksichtslos Wilskracht, vastberaden, vrij & fris
Geen rekening houden met anderen Bij jezelf blijven, autonomie
In het centrum staan Er zijn
GROOT! Ruimte innemen voor jezelf
Krijg er geen vat op, grillig Spontaan
Onbetrouwbaar Onbevangen
Neemt teveel ruimte in Je grootsheid helemaal leven, jezelf niet klein maken

De moraal? Briesende, intimiderende Bokito’s – daar helpt geen omkeringsoefening tegen. Maar je blinde vlek een keer ‘inkleuren’ met nieuwe associaties kan allicht helpen om je perceptie wat minder bevooroordeeld te maken. En wie weet kom je dan net als wij af en toe verrukkelijke voorbeelden van Mooie Boosheid tegen!

Scroll naar boven